מסעדת פויקה (Poyke)
פּוֹיְקֵה, סיר הברזל היצוק, שיטת הבישול המסורתית של הדרום אפריקאים והכלי המושלם להכנת תבשילי קדירה בשטח. עבור השף אריאל כהן, הפויקה הוא הרבה יותר מסיר ברזל. לאחר שגמא קילומטרים רבים ברחבי אפריקה, החליט לפתוח בשנת 2004 מסעדת קונספט ייחודית במבנה עתיק ביפו. המסעדה משלבת בין אוכל איכותי להמונים לבין מנות קלאסיות, הכל על טהרת הבישול בפויקה כמובן.
כבר הרבה זמן שמענו דברים טובים על המסעדה. עם קופון משתלם מגרופון אשר הציע ארוחה זוגית וכוס יין לכל סועד, ב-249 ₪ בלבד במקום 500 ₪ – זו הייתה הזדמנות מצוינת לחוות את הפויקה מבפנים. היה לוהט!
הגענו מוקדם והיינו בין הראשונים במסעדה, תחושה לא נעימה בדרך כלל (שלפעמים גם מעידה על טיב המקום), אך המלצר החביב והמוסיקה הנעימה השאירו את מצב הרוח שלנו מרומם ואת הקיבה רעבה וסקרנית. המקום מעוצב בטוב טעם, עם אלמנטים חזותיים מדרום אפריקה (למעט הריצוף המיושן) ואווירה נעימה ושלווה.
למנה ראשונה, קיבלנו לחם ביתי עם חמוציות וגרעינים (מוגש עם מטבל חציל וצלוחית שמן זית וחומץ בלסמי), קרפצ’יו מנתח שייטל מיושן שנכבש בוויסקי והוגש עם נגיעות גבינה כחולה ובצל ירוק, תבשיל עדשים ובשר עגל טחון (שהיה פשוט מעדן!), כנפי עוף ברוטב סילאן ושום (שילוב מוצלח ומפתיע), פטה כבד על מצע קונפיטורה של תפוזים וסלט סלק עם עליי בייבי.
המנות הראשונות פתחו לנו את התיאבון והשאירו לנו חשק עז לבשר. מבלי להתמהמה יותר מידי, ניגשנו ישר למנה העיקרית:
- ראמפ סטייק: סטייק דרום אפריקאי קלאסי, פירה בטטה מעושנת וצ’אטני פלפלים (מתקתק ומעט חריף).
- סטייק אנטריקוט: בשר אנטריקוט מיושן ומעושן, מוגש עם תפוחי אדמה שבושלו במדורה ורוטב צ’ימיצ’ורי.
הבשרים הגיעו בדיוק במידת העשייה שביקשנו והיו מדויקים בתיבול ועשירים בטעמים. פירה הבטטה ותפוחי האדמה החזירו לנו פלשבקים של נוסטלגיה, עם טעמים עזים של מדורה מל”ג בעומר. הניחוח של האש הגלויה עטף אותנו מכל עבר. היה לא רק טעים, אלא גם כיף.
למנה אחרונה, הזמנו את מנת הדגל של המסעדה: “שוקונגו” (בתמונה למעלה): עוגת שוקולד שבושלה בשיטה ייחודית לאפייה בפויקה לוהט. העוגה מגיעה בציפוי גנאש לבן, חם ומבעבע. שני סועדים (ויותר) יכולים לחלוק את מנה ולהתנפל עליה באגרסיביות עם כפיות שלופות. המנה נשמעת בדיוק כפי שהיא ואף יותר מכך: זו פצצת שוקולד חמה, טעימה ונימוחה. פשוט מדהים.
לסיכום, למרות השם הלא סקסי משהו, פויקה היא מסעדה מוצלחת ומומלצת במיוחד. השפה הקולינארית של השף היצירתי אריאל כהן מביאה עימה בשורה ייחודית וחדשנית ומצליחה לרגש ולרענן. למי שמחפש הצצה חטופה לטעמי אפריקה, פויקה היא מקום מושלם שמאפשר לזכות בחוויה קולינארית יוצאת דופן. ואני? כבר לא אסתכל על סיר הפויקה אותו הדבר.
השורה התחתונה שלנו:
- מיקום ואווירה:
- שירות:
- האוכל:
- מחיר:
כתובת: רחוב תרצה 14, מדרחוב תיאטרון גשר, יפו. טלפון: 03-6814622
פויקה הא ללא ספק אחת המסעדות האהובות עליי בארץ. מסעדה ייחודית, עם קונספט רענן ואוכל נפלא גם בקיץ וגם בחורף.